Wat is epoxy en waar gebruik je het voor? 

Je zult er misschien nog nooit van hebben gehoord in je leven, maar epoxy is een polymeer wat geproduceerd wordt als een vloeistof en overgaat in een vast vorm dankzij een chemische reactie. Ondanks dat je er misschien nog nooit van hebt gehoord is het toch een product dat veel wordt gebruikt. Er zijn namelijk verschillende goede eigenschappen aan deze stof, die in meerdere situaties goed te pas komen.

 

Verschillende eigenschappen van de stof epoxy

Als je een polymeer hebt die gebaseerd is op epoxy, dan zal deze mechanisch erg sterk zijn in vergelijking tot andere stoffen. Zo heeft epoxy een druk- en treksterkte die meer dan twee keer zo groot is als die van beton. Daarnaast is epoxy bestand tegen chemicaliën en heeft het een zeer groot hechtingsvermogen tijdens de overgang van een vloeiende naar een vaste stof. Door een combinatie van deze eigenschappen is de stof epoxy erg goed te gebruiken in verschillende situaties. Het wordt geproduceerd door verschillende ondernemingen en is onder andere te verkrijgen bij Resin Art.

De epoxy systemen vallen te combineren in twee essentiële componenten. Je hebt een hars en een harde component.  Het hardere gedeelte dat chemisch reageert is over het algemeen amine. De epoxyhars is over het algemeen wat lichter gekleurd en bijna helder. Het hardere gedeelte kan nogal een ammoniakachtige geur met zich meebrengen, dit terwijl het doorzichtige gedeelte van epoxy eigenlijk niet te ruiken is. Als de twee componenten worden samengebracht en goed worden gemengd zal er een chemische reactie ontstaan. Na de volledige reactie ontstaat er een stijve vorm van plastic polymeer materiaal. 

 

Waarvoor wordt epoxy gebruikt?

Epoxyharsen vormen samen een groep polymeren met een grote als het gaat om coatings. De epoxy is een tweecomponentenlijm die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Je kunt deze variant van lijm terugvinden op industrieel gebied, zoals bij vliegtuigen, auto-onderdelen en varianten van boten. Ook kun je de lijm terugvinden bij huishoudelijke voorwerpen en ook als het gaat om het bouwen van vliegtuigmodellen. Dat het in zoveel dingen in onze samenleving is terug te vinden zegt wel heel wat over de epoxy als product. Het is dan ook een erg gewild product dat wordt toegepast als afdeklaag, maar ook kan worden gebruikt met andere producten, zoals bijvoorbeeld met glasvezels. Epoxylijm wordt ook gezien als reparatie lijm, zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt wanneer er problemen zijn met verouderde producten. Epoxylijm is zowel onder bedrijven als particulieren erg populair.

 

About

No Comments

Leave a Comment