Wat je nog niet wist over palmolie!

Palmolie, wie heeft er nu eigenlijk niet van dit ingrediënten gehoord? Waarschijnlijk in een negatief daglicht zoals dat het slecht zou zijn voor de natuur. Toch is het verhaal van palmolie niet zo zwart-wit als je misschien zou denken. Er zitten namelijk ook een hoop voordelen aan het gebruik van dit ingrediënt. Ben je benieuwd hoe het echt zit? Lees dan snel verder.

Wat is palmolie?

Palmolie, ook wel bekend als palm oil in het buitenland, is een bepaald soort olie dat wordt gewonnen uit de pulp van de palmvrucht. Deze olie wordt gebruik als bindmiddel in verschillende producten. Grote kans dat je palmolie vandaag of gister nog hebt gegeten of gebruikt. Het zit namelijk in bijna 40% van onze geconsumeerde producten. Dit kunnen voedingsproducten zijn maar ook andere producten zoals zeep, wasmiddel of tandpasta. Doordat de olie bepaalde vetten bevat kan het helpen om het product iets te laten stollen. Het dus te laten binden.

De (andere) keerzijde

De olie komt echter alleen vaak negatief in het nieuws terwijl de olie toch best positieve kanten heeft. Palmolie wordt bijvoorbeeld op een hele efficiënte manier verbouwd. Er is maar relatief weinig oppervlakte nodig om palm met palmvrucht te laten groeien. Daarnaast is het proces ook zeer kostenbesparend wat het dus ideaal maakt voor boeren in armere landen. Mede door het proces en de grote vraag naar het product houden de boeren er dus een aardig zakcentje aan over. Maar niet alleen voor de boeren is het positief, ook voor ons als consument. Deze olie is namelijk ook zeer voedzaam maar levert een relatief lage energie per eenheid (kcal). Hierdoor kan het aantal calorieën wat een product vaak binnen de perken blijven.

Duurzame palmolie

Doordat palmolie zo winstgevend is voor boeren wordt de productie flink opgehoogd en vaak ten koste van tropische regenwouden. Dit is meteen de reden dat deze olie dus een zeer negatieve naam heeft. Dit is uiteraard ook een belangrijk aandachtspunt en daar waren meer mensen het gelukkig mee eens. Zo ook de EPOA. EPOA staat voor European Palm Oil Alliance, een organisatie die zich inzet voor het verkrijgen van palmolie op een duurzame manier want dat kan! Stoppen met palmolie is namelijk geen oplossing omdat het in zoveel producten wordt gebruikt. Toch is het wel belangrijk dat het verkrijgen van palmolie op een andere manier gaat gebeuren zoals dit niet ten koste gaat van het tropische regenwoud en de biodiversiteit. De EPOA zet zich dus in voor duurzame palmolie en heeft sinds 2016 al flinke progressie geboekt. Ben je benieuwd naar wat ze precies doen en hun huidige projecten? Schroom dan niet om zeker even een kijkje te nemen op hun website.

En, hoe denk jij nu nog steeds hetzelfde over (duurzame) palmolie?

About

No Comments

Leave a Comment