Overhemden behoren tot de basis van mannenkleding

heren overhemd

Door mijn een van mijn vorige blogs over smokings ben ik wat geïnteresseerd geraakt in herenkleding en het verhaal daarachter. Bij de smoking heb ik dat nog niet echt gedaan. Ik heb meer uitgelegd welke soorten er zijn en hoe je ze kan indelen. Vandaag wil ik me echter iets meer gaan verdiepen in heren overhemden.

Voor elk wat wils

Wat ik zo leuk vind aan overhemden is dat je ze overal tegenkomt en er zoveel verschillende kleuren, motieven en pasvormen zijn. Natuurlijk worden in het bedrijfsleven vaak witte of zwarte overhemden gedragen (in de wat meer conservatieve sectoren). Buiten dat zie je ze overal. Je hebt mooie prints, effen kleuren en er zijn zelfs overhemden met glitters. Daarnaast heb je verschillende vormen van heel slim fit (super strak en getailleerd) tot comfort fit (bijna niet getailleerd).

Als man lijkt het mij super lastig kiezen. Ik zou waarschijnlijk wel veel tijd steken in het kiezen van een overhemd. Ik zou veel passen en kijken naar mijn bouw. Elk merk valt weer anders. Zodra ik dan een goed basismodel heb gevonden, zou ik bij dat merk blijven en misschien wat meer uitdagender prints kiezen.

Geschiedenis

Zoals beloofd zou ik me wat meer gaan verdiepen in de geschiedenis van overhemden. Eigenlijk is de geschiedenis van het overhemd interessanter dan je wellicht zou denken. Het overhemd heeft namelijk veel ontwikkelingen doorgemaakt. Ik zal hieronder een van de belangrijkste noemen.
Overhemden bestaan al heel erg lang. Alle klassen van de maatschappij droegen overhemden. Als je als man op straat liep met alleen een overhemd aan dan werd je snel aangeduid als arbeider. Iemand die hard moest werken voor zijn geld. Behoorde je tot de elite dan werd het overhemd vaak bedekt om te laten zien dat hij niet tot de werkende klasse behoorde maar een heer van stand was. Tegenwoordig kan je dat eigenlijk niet meer voorstellen nu eigenlijk alle soorten, maten en kleuren beschikbaar zijn voor de meeste mensen.

Naamgeving

Hoewel de geschiedenis (boven maar een kleine samenvatting) zeer interessant is, is de naamgeving dat helemaal niet. Een overhemd werd over het hemd gedragen en kreeg ook zo zijn naam. Tegenwoordig draagt niet iedereen meer een hemd onder een overhemd. Er wordt door mannen nu in plaats van een hemd ook vaak gekozen voor een t-shirt. Dit t-shirt kan dan worden gezien als een soort ondershirt. Hoewel de ontwikkeling dus heel interessant is, is de naamgeving dus vrij simpel.

About

No Comments

Leave a Comment