Leren wijnproeven

Over het algemeen vindt men het leuk om veel te weten. Ergens kennis van hebben geeft ons een zelfverzekerd gevoel. Daarbij is het ook gewoon handig om veel te weten over verschillende onderwerpen. Het kan leuk zijn om een paar kleine skills toe te voegen aan je arsenaal. Bijvoorbeeld iets als wijnproeven. Superleuk als je dat kan wanneer je uit eten gaat, of op een feestje bent. En voor je eigen ervaring van het drinken van de wijn natuurlijk. Want hoe meer je leert proeven, des te meer je verschillende geuren en smaken weet te onderscheiden. Wijn proeven is leuk natuurlijk, maar waar begin je dan mee?

Glas

Je moet natuurlijk wijn bestellen, maar begin bij het begin. Bij het proeven van wijn is het juiste glas belangrijk, want de vorm van dat glas bepaalt hoe goed de geur en smaak van de wijn ervaren wordt. van de wijn behouden wordt. Je wil dat de onderkant van het glas iets breder is dan de bovenkant. Die vorm zorgt er namelijk voor dat de aroma’s een beetje gevangen blijven in je glas. Wat je zelf moet doen is het glas aan de steel vasthouden en niet aan het gedeelte waar de wijn in zit. Zo beïnvloed je de temperatuur van de wijn niet en krijg je bovendien geen vette vingers op het glas.

Kijken

Voordat je begint met ruiken en proeven, ga je kijken. De kleur van de wijn zegt namelijk veel over de leeftijd van de wijn. Een misconceptie is dat het ook iets zegt over de kwaliteit van de wijn. Voor de beste resultaten houd je je glas een beetje schuin en tegen een witte achtergrond. Zo kan je het beste de kleuren onderscheiden. Wat de verschillende nuances in de kleuren betekenen, moet je natuurlijk ook gaan leren. 

Ruiken

Voordat je proeft, ruik je. Je pakt je glas bij de steel vast en draait het een beetje rond; dit heet walsen. Dit doe je zodat de aroma’s goed vrijkomen. Je ruikt eerst een keer kort en heel geconcentreerd. Dan probeer je de geuren te identificeren. Daar word je steeds beter in. Daarna mag je nog een keer uitgebreid ruiken. 

Proeven

De eerste slok en de eerste indruk is het belangrijkst. Je neemt een korte slok en houdt die in je mond. Het is de bedoeling dat je die slok door je mond heen rolt zodat de wijn met alles in je mond in aanraking komt. Het proeven gaat niet alleen om smaak, ook om gevoel. Voelt de wijn vettig, of juist fris? En smaakt het zuur? Daarna laat je een beetje lucht erbij in je mond, daardoor komen er meer smaken naar voren. In het begin zal je niet zo genuanceerd proeven, maar dat kan je allemaal leren. 

About

No Comments

Leave a Comment