De lekkerste koffie maak je met koffiebonen

Koffiebonen

Hoe vaak we deze vraag krijgen is waarschijnlijk niet op een hand te tellen. Gezelligheid kent geen tijd en een bakje koffie gaat er altijd wel in. Of het nu bij de buren is, de schoonfamilie of een goede vriendin, toch smaakt de koffie thuis meestal het lekkerst. Hoe dat komt? Dat mysterie is nog nooit opgelost en of dat ooit zal gebeuren is ook nog maar de vraag.

Waarom koffie?

Wat koffie is zullen de meesten wel uit kunnen leggen. Door kokend heet water bij gebrande en gemalen bonen te gieten krijg je een drinkbaar goedje, als je er tenminste voor zorgt dat de prut niet in het drinken terecht komt, dat is namelijk niet heel smakelijk. Hoe koffie aan zijn naam komt, dat zal een lastiger te beantwoorden vraag zijn. De koffieplant, waar de vruchten wiens zaden gebruikt worden aangroeien komt uit het geslacht Coffea. Alleen heeft de plant zijn naam pas gekregen lang nadat er koffie werd gedronken, hij is dus naar het drankje vernoemt, niet andersom. Wat opvallend is, is dat de benamingen voor koffie in talen gesproken over de hele wereld verschrikkelijk veel op elkaar lijken. Via een paar omwegen kunnen al deze woorden worden teruggeleid naar één woord, uit het Arabisch: qahwa. Dat kan zowel wijn als kracht betekenen, laten we het houden op een kracht drankje. Echte koffie fanaten zullen dit waarschijnlijk een goede definitie vinden.

Smaken verschillen

Terug naar dat bakkie bij de buren. Koffie is er in allerlei soorten en maten. Het aanbod aan koffiezetapparaten is ongekend groot. Waar sommigen allerlei ingebouwde opties en dus een ruim assortiment hebben, zijn andere speciaal ontwikkeld om exact díe cappuccino te maken. Dan zijn er ook nog liefhebbers van met de hand gezette koffie. De een geeft de voorkeur aan oploskoffie, de ander schept de bruine poeder liever zelf in een filterzakje voor een authentiek gevoel. Zo heeft iedereen een favoriete versie van een internationaal geliefd drankje.

Verse koffiebonen

Is de koffie thuis niet het lekkerst, maar smaakt die van de buurvrouw veel beter? Grote kans dat zij gebruik maakt van een heel bijzondere vorm van koffie. Of eigenlijk juist niet, gewoner dan pure koffiebonen wordt het niet. Het zelf malen van de bonen is behalve authentieker dan hand gefilterde koffie ook nog eens veel smaakvoller. Dat komt hierdoor: de schil van de koffieboon zorgt ervoor dat alle aroma’s behouden blijven. Pas als de buitenkant kapot gaat komen de aroma’s vrij. Hoe korter de tijd tussen het malen en gebruiken van de bonen, hoe meer smaak er aan de koffie zal zitten. Toch maar eens proberen die verse koffiebonen.

About

No Comments

Leave a Comment