De toekomst van de logistiek

In de afgelopen honderd jaar is de logistieke sector alleen maar gegroeid. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door globalisering. Producten en goederen gaan via land, zee en de lucht in gigantische snelheden de hele wereld over. Er zijn dan ook vele grote logistieke bedrijven die wereldwijde deze producten vervoeren en opslaan. Maar tegelijkertijd is er de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van logistiek. Dit komt onder andere door de opkomst van E-commerce. Steeds meer mensen gaan niet meer naar de winkel maar bestellen alles online en laten het thuisbezorgen. Dit betekent dat er vooral op lokaal niveau nieuwe logistieke vraag is naar opslag en vervoer. In dit artikel bespreken we een aantal ontwikkelingen voor de logistiek in de toekomst.

Opslag op lokaal niveau

Omdat minder mensen naar de winkel gaan en meer mensen hun producten de dag na bestelling, of zelfs dezelfde dag nog thuis verwachten zal er meer vervoer en ook opslag op lokaal niveau moeten plaatsvinden. Een opslagloods dichtbij een drukke stad is daarom vereist voor vele logistieke bedrijven. Deze loodsen zijn vaak wat kleiner maar hebben wel een goede locatie. Als je als logistiek bedrijf nieuwe loodsen zoekt kun je best op zoek naar kleinere loodsen die op goede locaties liggen. Je kunt deze loodsen natuurlijk wel professionaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van goede kwaliteit, zuinige lichten. BES LED verkoopt veel led high bay lampen.

Fleet management

Logistieke bedrijven hebben natuurlijk veel bestuurders op de weg. Elke manager weet dat management van werknemers op een gewone werkvloer al best lastig is. Maar met vele verschillende bestuurders op allemaal verschillende locaties in het land of zelfs buitenland, wordt management best wel ingewikkeld. Toch is daar nu een oplossing voor namelijk fleet management software. Deze software wordt steeds vaker ingezet door logistieke bedrijven op bestuurders vanuit het hoofdkantoor te kunnen sturen en managen. Is er bijvoorbeeld een ongeluk, dan kan daar meteen op gereageerd worden. Ook kan het hoofdkantoor beter letten op weggedrag en op die manier boetes voorkomen.

Automatisch rijdende wagens

Dit is natuurlijk nog een stuk verder weg maar de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is hard onderweg. In de toekomst zullen vrachtwagens en bestelbusjes dus zelf over de weg kunnen rijden. Sommige vrachtwagenchauffeurs maken zich hier dan ook zorgen om. Hebben ze bijna geen baan meer? De realiteit is dat zelfrijdende auto’s en zeker zelfrijdende vrachtwagens nog een tijd op zich zullen laten wachten aangezien de technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld is, dat het veilig is.

About

No Comments

Leave a Comment