Ontdek alles over 100% pure en biologische arganolie

Arganolie is een wonderlijk product. Dit goedje is al eeuwenlang populair in Marokko, en is nu ook in alle wereldkeukens te vinden. De olie was populair in de Marokkaanse keuken vanwege de cholesterol verlagende werking. Ook werd de olie daar traditioneel gebruikt tegen verscheidene kwaaltjes, zoals een droge huid, acne, rimpels en gewrichtspijn. Daarmee brak de olie ook in de wereld van de cosmetica door. Toch gebruik je niet precies dezelfde olie voor deze doeleinden. Zo kan je Arganolie culinair kopen om mee te koken, en zal je Shea butter kopen om je huid te verrijken. 

Maar de ontdekking van deze anti-aging oil door grote merken zoals L’Oreal en Lush heeft grote gevolgen voor onze aarde. De grootschalige productie van arganolie wordt in het nauw gedreven door roofbouw, ontbossing en zelfs door geiten.

Argan landschap

De olie wordt verkregen uit het fruit van de argan boom, die van origine in Marokko groeit. De boom staat op de grens van zuid-west Marokko, een natuurlijke barriere tegen de woestijn die ten zuiden van dit landschap ligt. De bomen voorkomen een verder oprukkende erosie van de aarde en beschermen het waterpeil in de bodem. Deze boom is zo kenmerkend voor dit landschap, dat het argan-bos al in 1998 was verklaart tot Unesco erfgoed.

Bedreiging bossen

Dealniettemin werd het bos bedreigd. Lokale bewoners kapten de bomen om voor brandhout en bouwmateriaal. Daarmee dreigde het argan bos verloren te gaan. Maar de grootschalige vraag naar arganolie kan het tij keren. Met de productie van arganolie wordt het bos namelijk niet beschadigd: je verzamelt het fruit dat van de boom is gevallen, en that’s it. Om olie uit deze vruchten te halen moet je de vruchten drogen, de noten er uit halen en deze met vijzels tot olie persen. Een bijproduct van deze olieproductie is een dikke argan-paste, wat aan de cosmetische industrie wordt verkocht. Het vlies van de vrucht worden gebruikt als voedsel voor de dieren en de schil van de noot wordt als brandstof gebruikt.

Veranderende status vrouwen

 De productie van arganolie op zich is dus duurzaam, zo lang de boeren maar een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Het boeren zelf is door de enorme vraag van vorm verandert. Traditioneel waren twee a drie vrouwen in een familie bedrijf verantwoordelijk voor het rapen en persen van de olie. De mannen in de familie verkochten de olie op de lokale markt of ruilde deze voor suiker of andere waren. De laatste jaren groeien samenwerkingsverbanden tussen vrouwen uit verschillende families om aan de grote vraag te voldoen. Deze initiatieven geven de vrouwen een inkomen, sociaal belang en verbeterde status.

Zo lang grote multinationals op deze wijze geëngageerd blijven met de lokale bevolking en productie, kunnen we dus rekenen op een duurzame arganolie markt.

About

No Comments

Leave a Comment