Leven op het platteland

afrastering en landbouwwinkel

Voor mensen die zelf niet van het platteland af komen kan het soms niet als zulk zwaar werk lijken, maar boer zijn is misschien wel een van de zwaarste beroepen die er bestaan. Naast dat het een zwaar beroep is kan het werken met dieren ook heel rustgevend zijn. Hieronder zijn een aantal redenen te vinden waarom het leven op het platteland routine maar ook een verfrissende blik op het leven kan bieden.

De stad uit!

De drukte van de stad kan soms zo een gewenning worden dat je alle geluiden van het verkeer, kletsende mensen en de overlast van de buren niet eens meer kan horen. Dit kan klinken als een pluspunt, want wat je niet hoort: wat je niet stoort. Maar onbewust brengt dit onrust in uw hoofd. Als boer of bewoner van het platteland zou een nacht in een drukke stad er eentje zijn zonder slaap. Dit komt doordat ze gewend zijn aan absolute stilte. Naast alle drukte die de boeren overdag kennen door al hun verantwoordelijkheden, zijn de nachten “vaak” rustig. Ik zeg “vaak” rustig, omdat een boer door zijn werk ook wel vaak wakker moeten blijven. Dit kan komen door bevallende koeien, schapen of geiten of door het falen van een afrastering van het land waardoor de dieren kunnen ontsnappen. Maar overlast van derden zal niet vaak de reden van slapeloze nachten zijn.

Genieten van de natuur

Ondanks dat Nederland een klein en druk bevolkt land is, kent het ook veel platteland. Dit komt doordat een groot deel van de Nederlanders in kleinere dorpen wonen. De vlakke weiden, dunne slootjes en molens tekenen het beeld van de Nederlandse grond. Als boer kun je hier elke dag volop van genieten, omdat je er middenin woont. Daarnaast werk je elke dag met dieren en leer je precies hoe je daarmee om moet gaan.

Routine

Het leven van een boer kent een hele hoop routine. Dit komt doordat de dieren natuurlijk op vaste tijden gevoerd, gemolken en gemest moeten worden. Naast deze dagelijkse routines is een jaar ook opgedeeld in bepaalde fases voor de werkzaamheden op het land. Zoals dat het land moet worden voorbereid op het buitenseizoen voor de dieren, maar ook gemaaid, gehooid of ingezaaid moet worden. Dit gebeurt voornamelijk wel op de tractor omdat het gaat om grote vlakken land. Voor alle bezigheden en taken die de boer heeft is hij wel vaker te vinden bij de landbouwwinkel. Doordat boer zijn een leven vol routine zowel dagelijks als jaarlijks is komt er rust in het hoofd van een persoon. Hiernaast zijn het genieten van de natuur en rust die het platteland te bieden heeft ook geen overbodige luxe. Zo mooi kan het leven zijn! Maar! Het moet je wel liggen natuurlijk.

About

No Comments

Leave a Comment